FEITJES & FAQS

FAQ'S

Smeer je het hele kind in, of alleen de huid die blootgesteld wordt aan de zon?

Je smeert alle delen van de huid in die beschermd moeten worden tegen de schadelijke UV-straling, dus die blootgesteld worden aan de zon. Tip: vaak worden oortjes en nek vergeten.

Wanneer en hoelang buiten spelen?

Je kunt kinderen heerlijk buiten laten spelen. Laat hen echter niet tussen 11:00 en 15:00 in de volle zon spelen. Zoek dan de schaduw op. Kan het niet anders, zorg voor goede en geregelde bescherming. In principe is meer dan 15 min zon per dag voldoende. Probeer de zonexpositie dan ook tot een minimum te beperken. Wist je ook dat zon sneller leidt tot huidveroudering?

Welke zonnebrandcrème kan je het beste gebruiken om kinderen te beschermen tegen de zon?

Voor kinderen geldt dat zij zien hoe hun ouders omgaan met bescherming tegen de zon. Geef daarom het goede voorbeeld. Smeer kinderen in met beschermingsfactor 30 (SPF 30) of hoger.

Hoe zie ik dat een kind verbrand is?

Voor kinderen geldt hier hetzelfde als voor volwassenen. Wanneer de huid rood is, is de huid verbrand. Vaak doet de huid ook pijn. Wanneer de huid hevig verbrand is, kan het zijn dat er ook blaren ontstaan. Het is dan belangrijk om deze niet zelf te behandelen maar hulp te zoeken van een arts of dermatoloog.

Wat te doen wanneer het kind al verbrand is?

Wanneer het kind al verbrand is, is het belangrijk om het kind uit de zon te houden. Bij een verbrande huid kan het vaak van kwaad naar erger gaan. Zorg er voor dat het kind uit de zon blijft en de huid gekoeld wordt.

Is de Zonnetjesweek een erkende interventie?

Ja, de Zonnetjesweek is sinds 2019 een erkende interventie. Een erkende interventie is een planmatige en doelgerichte aanpak, activiteit of programma, gericht op gedragsverandering bij mensen en beïnvloeding van hun omstandigheden. Het doel is gezondheid bevorderen en/of ziekte voorkomen. Een erkende interventie voldoet aan criteria voor succesvol en effectief werken aan gezonde leefstijl. Deskundigen uit wetenschap en praktijk stelden de kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit van deze interventie vast in het onafhankelijke erkenningstraject van RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en partners.

Is een kind in de schaduw optimaal beschermd tegen de zon?

Schaduw, zoals bijvoorbeeld van de parasol, houdt slechts een deel van de straling tegen (40% - 50%). De rest van de straling bereikt via reflectie en verstrooiing de huid. Afhankelijk van de stof laat de parasol ook straling door. Zelf bij gebruik van de de parasol, of vergelijkbare schaduwplekken, kan de huid dus nog verbranden.

Moet ik kinderen in de schaduw ook insmeren?

Ja. Schaduw houdt slechts een deel van de straling tegen.

Moet ik kinderen ook beschermen als het bewolkt is?
Ja. Ongeveer 80% van de zonnestralen gaat door wolken of mist heen, zodat je ook bij bewolkt weer en lagere temperaturen gemakkelijk kunt verbranden.

Mogen kleine kinderen überhaupt wel in de zon?

De huid van kleine kinderen is gevoeliger voor beschadiging dan die van volwassenen en moet dus goed beschermd worden. Bovendien zijn de hoeveelheid zonlicht en vooral het aantal zonverbrandingen die op kinderleeftijd onstaan bepalend voor het risico op huidkanker (vooral op melanoom, de kwaadaardigste vorm van huidkanker) op latere leeftijd.

Houdt baby’s en kinderen tot 1 jaar uit direct zonlicht. Verdere bescherming kan door middel van bijvoorbeeld kleding, hoedjes en parasols. De gebruikte stoffen moeten dicht geweven zijn en armpjes en benen bedekken.

Zonnebrandmiddelen, liefst waterbestendig en tenminste factor 30, kunnen het beste regelmatig opnieuw worden gesmeerd, zeker wanneer kinderen in het zand of het water spelen. Ook voor kinderen is het verstandig om een zonnebril te dragen die tegen UVA en UVB beschermt.

Waar kan ik dagelijks de zonkracht checken?

Het KNMI geeft een UV verwachting per dag. Deze kunt u hier vinden: KNMI - Weer en gezondheid

Bij welke zonkracht moet ik kinderen gaan insmeren met zonnebrandcrème?

Hoewel het huidtype invloed heeft op het risico van verbranding, en dus de snelheid waarmee een huid verbrandt, kunt u bij uw kinderopvanglocatie het beste de volgende stelregel hanteren: bij een UV-index van 4 moet er gesmeerd worden.

Wat is het verschil tussen zonkracht, UV-index en UV-straling?

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. De verwachte hoeveelheid UV wordt uitgedrukt in een UV-index. Deze kan in ons land variëren van 0 tot 8. Bij 0 is er geen UV en 8 staat voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht. In landen dichter bij de evenaar en in de bergen kan de zonkracht een waarde van 15 of hoger halen. 

Hoe vaak smeer ik een kind in?

De huid wordt het beste tegen uv-stralen beschermd als het zonnebrandmiddel 30 minuten van tevoren zo egaal mogelijk wordt gesmeerd. Heel belangrijk is om dit elke 2 uur te herhalen. Daarna moet het middel opnieuw worden aangebracht na bijvoorbeeld zwemmen, hevige transpiratie en afdrogen. Dit geldt ook als er ‘waterbestendig’ op staat.


Hoeveel zonnebrandcreme gebruik ik per kind?

Als je voldoende smeert heb je 7 theelepels nodig, dit noemen we de regel van 7. In je gezicht en je hals smeer je pas genoeg als je een theelepel smeert. Voor je linker arm, schouder en hand heb je ook een theelepel nodig. Rechts moet je hetzelfde doen. Voor je linker been en voet heb je ook een theelepel nodig. Natuurlijk doe je hetzelfde rechts Voor je buik en je borst heb je een theelepel nodig, net als voor je rug.

Feitjes 

Een gebruinde huid is een beschadigde huid

Zodra zonlicht op de huid komt, ontstaat er een ontstekingsreactie en een beschadiging van de huidcellen, inclusief het erfelijk materiaal (DNA) in die cellen. Het bruinen van de huid is een reactie tegen die door uvstralen veroorzaakte beschadiging. Als een huid zongebruind is, is er dus altijd ook schade aan cellen of DNA opgetreden. Een zongebruinde huid is dus in feite een zonbeschadigde huid.

Het zonkrachtseizoen: van april tot en met september

De periode van half april tot begin september noemen we het zonkrachtseizoen. dan kan de zonkracht in De Bilt boven de 4 uitkomen.

Hoe snel verbrandt een huid?

Bij een zonkracht van 3/ 4 verbrandt huid al tussen de 25 en 35 minuten.
Bij een zonkracht van 5 / 6 verbrandt een huid al gemakkelijk, gemiddeld binnen de 15 en 25 minuten.

Bij een zonkracht van 7/ 8 verbrandt een huid al snel, gemiddeld binnen 10 a 15 minuten, en bij een zonkracht van 9/10 verbrandt de huid zeer snel, in minder dan 10 minuten. (bron: zonkrachtschaal van het KNMI i.s.m. KWF Kankerbestrijding)

Fabeltjes